Wtorek

GODNI NAŚLADOWANIA 2012

Tytuł "Godni Naśladowania" 2012

dla Fundacji Panaceum

W dniu 1 czerwca 2012 Fundacja Panaceum otrzymała nagrodę w Konkursie „Godni Naśladowania” zorganizowanym przez Centrum m.in. Współpracy z Organizacjami Pozarządowymi Urzędu Miasta Płocka. Fundacja Panaceum została doceniona w dwóch kategoriach: zdobyła wyróżnienie w kategorii  „na najlepszą organizację pozarządową roku 2011”, zyskując tytuł „Godni Naśladowania” oraz pierwsze miejsce w kategorii „najlepsza inicjatywa na rzecz osób niepełnosprawnych roku 2011” za utworzenie i prowadzenie na terenie Miasta Płocka „Artystyczno-kulturalno-rozrywkowego Centrum Osób Niepełnosprawnych”.

Konkurs „Godni Naśladowania”, zgodnie z przyjętymi założeniami, ma sprawić, że organizacje pozarządowe są postrzegane jako cenny partner jednostek samorządu terytorialnego, a nagradzanie tych najaktywniejszych ma pozwolić na umocnienie lokalnych działań i stwarzanie warunków do powstawania nowych, wartościowych inicjatyw. Celem konkursu było uhonorowanie najlepszej organizacji pozarządowej, najlepszego animatora społecznego oraz najlepszej inicjatywy na rzecz osób niepełnosprawnych 2011 roku, a także promocja środowiska pozarządowego w Płocku oraz propagowanie aktywności i zaangażowania mieszkańców Płocka w życie jego lokalnych społeczności. Na konkurs  w poszczególnych kategoriach zostało zgłoszonych:  15 organizacji pozarządowych, 8 animatorów społecznych oraz 2 inicjatywy na rzecz osób niepełnosprawnych.  Artystyczno - kulturalno - rozrywkowe Płockie Centrum Osób Niepełnosprawnych, stworzone przez Fundację Panaceum w partnerstwie z Domem Pomocy Społecznej „Przyjaznych Serc” zostało uznane za najlepszą inicjatywę w działaniach na rzecz osób niepełnosprawnych roku 2011 jako nowa jakość pomocy instytucjonalnej,  oferującej wsparcie osobom niepełnosprawnym w  różnorodnym zakresie. Nie bez znaczenia jest również fakt, iż inicjatywa ta została uznana za szczególnie interesującą i godną poparcia, gdyż dwukrotnie już otrzymała dofinansowanie od Fundacji „Fundusz Grantowy dla Płocka”.

Ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród laureatom Konkursu „Godni Naśladowania” odbyło się w płockim Amfiteatrze podczas Dni Historii Płocka.  Nagrody laureatom konkursu wręczał Prezydent Miasta Płocka – Andrzej Nowakowski. Tytuł „Godni Naśladowania” to dla Fundacji Panaceum nie tylko szczególne wyróżnienie , ale jednocześnie znakomita motywacja do dalszej, jeszcze lepszej pracy na rzecz niepełnosprawnych mieszkańców naszego miasta

Więcej o tym wydarzeniu:

Oooo