Czwartek
17 października 2019 r.

REHABILITACYJNA

Pracownia rehabilitacyjna

W pracowni rehabilitacyjnej pod kierunkiem instruktora podopieczni uczestniczą w zajęciach grupowych, jak również  indywidualnych, takich jak: ćwiczenia siłowe, koordynacyjne, korekcyjne, aerobik, gry i zabawy ruchowe, które są dostosowane do potrzeb i stanu zdrowia podopiecznych. Codziennie odbywa się gimnastyka poranna, która mobilizuje, pobudza i przygotowuje uczestników do pracy na pracowniach. Prowadzone zajęcia ogólnorozwojowe polepszają sprawność i wydolność fizyczną, wzmacniają mięśnie i poprawiają koordynację wzrokowo – ruchową. Oprócz ćwiczeń korekcyjnych i ogólnousprawniających w pracowni wykonywane są: masaż klasyczny, ćwiczenia manualne oraz ćwiczenia na przyrządach, takich jak: ciężarki, piłki, drabinki, rowerki, orbitrek i atlas wielostanowiskowy. Oprócz zajęć prowadzonych na sali dodatkową formą aktywności ruchowej jest udział w zawodach sportowych oraz olimpiadach specjalnych. Do zadań pracowni należy też wpajanie podstawowych zasad z zakresu higieny życia takich jak umiejętne podnoszenie ciężkich przedmiotów, zachowanie prawidłowej postawy ciała, higieny osobistej, umiejętności wypoczynku itp. Dzięki zajęciom rehabilitacyjnym prowadzonym w pracowni uczestnicy rozwijają zasób wiedzy niezbędnej do podejmowania samodzielnych działań służących zdrowiu, prawidłowemu rozwojowi  i aktywności ruchowej, kształtują charakter i pożądane pozytywne postawy.

Zajęcia w pracowni rehabilitacyjnej prowadzi rehabilitant – Pan Michał Markowski.