Sobota
24 sierpnia 2019 r.

HISTORIA

Historia Fundacji Panaceum

Fundacja Panaceum w Płocku  jest organizacją pozarządową, która powstała w 2005 roku, aby wspierać osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, głównie osoby niepełnosprawne, ubogie i starsze, należące do grup dyskryminowanych i wykluczone społecznie.

Fundacja przez 6 lat funkcjonowania, z roku na rok rozszerza swoją działalność poprzez poszukiwanie nowych kierunków i form realizowania zadań z zakresu szeroko rozumianej pomocy społecznej zgodnie z założeniami statutowymi Fundacji. Podejmuje wysiłki na realizację takich przedsięwzięć , które powstają w oparciu o nowe pomysły, stanowiące co do formy i sposobu realizacji nowość w danym środowisku i obszarze działania. Ideą, jaka od początku przyświecała założycielom Fundacji jest wyrównywanie szans pomiędzy ludźmi niepełnosprawnymi i pełnosprawnymi, czemu służą projekty integracyjne realizowane przy wsparciu różnych instytucji i organizacji pozarządowych, których kierunki działań są na ogół różne, ale cel jest ten sam – pomoc osobom niepełnosprawnym i potrzebującym wsparcia i pomocy. Wszystkie te działania nie byłyby jednak możliwe, gdyby nie bezinteresowna pomoc i życzliwość wielu przyjaciół pomagających Fundacji od początku istnienia, partnerów, sponsorów i wolontariuszy. Profesjonalizm, zaangażowanie, wytrwałość, wzajemna życzliwość i motywacja do działania to podstawy codziennej pracy na rzecz osób niepełnosprawnych, bo bez tych cech efektywność fundacyjnych działań nie byłaby możliwa.

przeczytaj pełną historię Fundacji Panaceum.pdf