Sobota
24 sierpnia 2019 r.

Obóz rekreacyjny-rehabilitacyjny 2010

Projekt pn. „Obóz rekreacyjny dla  dzieci i młodzieży niepełnosprawnej”

Projekt pn. „Obóz rekreacyjny dla  dzieci i młodzieży niepełnosprawnej” został dofinansowany przez Mazowieckie Kuratorium Oświaty w Warszawie na kwotę 1.960 zł. w ramach zadania „Organizacja letniego wypoczynku dzieci i młodzieży z terenu województwa mazowieckiego w czasie ferii letnich 2010”.

W ramach tego projektu 8 mieszkańców Domu Pomocy Społecznej „Przyjaznych Serc” w Płocku wraz z opiekunami w okresie od 1 do 7 lipca 2010r. wyjechało na wypoczynek letni do nadmorskiej miejscowości Wisełka położonej wśród sosnowych lasów na obrzeżu Wolińskiego Parku Narodowego,  zaledwie 10 km od Międzyzdrojów. Jest to świetne miejsce dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnej, która potrzebuje spokoju, odpoczynku, a wolny czas chce pędzić na łonie natury. Ideą obozu rekreacyjnego było  umożliwienie wypoczynku dzieciom i młodzieży niepełnosprawnej uczącej się i mieszkającej w Domu Pomocy Społecznej „Przyjaznych Serc” w Płocku. Dzieci te ze względu na trudną sytuację finansową dosyć rzadko korzystają z wyjazdowych form wypoczynku, które wiążą się z kosztami finansowymi. Program pobytu przewidywał takie formy aktywnego wypoczynku, które łączą funkcję wychowawczą, integracyjną, edukacyjną i rehabilitacyjną. Z pewnością dla tych dzieci pobyt w Wisełce był szansą na wyjście z kręgu biedy i izolacji społecznej, w jakiej często się znajdują.

Piękna pogoda, czysta plaża, jak również szereg atrakcji, m.in. wizyta w gabinecie figur woskowych i spacer promenadą gwiazd w Międzyzdrojach pozwoliły mieszkańcom Domu na doskonały wypoczynek i relaks w miejscu zupełnie odmiennym od warunków w jakich na co dzień przebywają. Szczególnym zadaniem projektu było wspieranie działań mających na celu pobudzanie aktywności dzieci i młodzieży niepełnosprawnej oraz umożliwienie im pełnego funkcjonowania w społeczeństwie poprzez organizację czasu wolnego i działania o charakterze kulturalnym, turystycznym, i rekreacyjnym mające na celu włączenie w/w osób niepełnosprawnych do udziału we wspólnym przeżywaniu zadowolenia i radości z życia w społeczeństwie.